شیر مادر، قویترین محافظ نوزاد در برابر عفونتها
دکتر رضا سعیدی گفت: شیر مادر، قویترین محافظ نوزاد در برابر عفونتهاست.
به گزارش روابط عمومی و امور فرهنگی بیمارستان رضوی، دکتر رضا سعیدی، فوق تخصص نوزادان و مدیرعامل بیمارستان فوق تخصصی رضوی در حاشیه هشتمین کنفرانس علمی یکروزه «تغذیه با شیر مادر» که با حضور حدود 100 پرستار و پزشک متخصص و فوق تخصص طب نوزادان و کودکان در بیمارستان رضوی برگزار شد، ضمن بیان این مطلب گفت: انتخاب بین تغذیه نوزاد با شیر مادر یا شیر خشک یکی از بزرگترین تصمیمات پدر و مادر است. شیر مادر مقادیر زیادی آب و مواد مغذی دارد که حتی در گرمترین و خشکترین آب و هوا در 6 ماه اول تولد کلیه نیازهای شیرخوار را برطرف میکند.
وی افزود: در واقع، شیر مادر کمک میکند تا نوزاد در برابر عفونتها و تعدادی از بیماریهای مزمن محافظت شود و از ایجاد بسیاری از آلرژیها نیز جلوگیری میکند. نوزادان باید بهطور انحصاری برای ۶ ماه اول از شیر مادر تغذیه کنند. بعد از این مدت هم تغذیه با شیر مادر تا 2 سال توصیه میشود.
به گفته این استاد دانشگاه، تغذیه نوزاد با شیر مادر میتواند یک تجربه فوقالعاده برای مادر و نوزاد باشد که غذای ایده آل را برای نوزاد فراهم میکند و تجربه ویژه پیوند مادر و فرزندی را ایجاد میکند.
دکتر سعیدی ادامه داد: مادری که فرزندش را با شیر خود تغذیه میکند، علاوهبر سودرسانی به نوزادش، خود نیز از این روش سود میبرد. در حقیقت فواید و مزایای شیردهی میتواند زودرس و کوتاه مدت یا دیررس و درازمدت بروز نماید و در آیندههای دور، نصیب فرزند شیرخوار یا مادر شیرده شود.
وی با اشاره به اینکه تغذیه با شیر مادر برای خود مادر فواید قابل تأملی دارد، بیان کرد: این مادران کمتر دچار کمخونی و فقر آهن شده و ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان پستان یا سرطان رحم در این مادران کمتر است. اضافه وزن مادران در دوران شیردهی از بین رفته و ذخایر چربی ایام بارداری مصرف میشود و علاوهبر این، مادران شیرده از نظر عاطفی، احساس رضایتمندی بهتری دارند.
دکتر سعیدی همچنین بر اهمیت آموزش شیردهی در بیمارستانها و در ساعات اولیه تولد توسط کادر درمان، تأکید و تصریح کرد: آموزش به مادران و حتی پدران درباره فواید این فرایند فراتر از رسانههای عمومی باید به طور اختصاصی برای متخصصان و حاضران در عرصه درمان صورت بگیرد؛ چراکه درمانگران و کارکنان مراکز درمانی نخستین افرادی هستند که والدین هر نوزادی با آنها مواجه میشود.
وی گفت: هیچ ماده غذایی در طبیعت قادر نیست مانند شیر مادر تامین کننده نیازهای بدن نوازد باشد. این روش تغذیه نوزادان، باعث میشود برخی بیماریهای کوتاهمدت در نوزادان کمتر اتفاق بیفتد؛ بهعنوان مثال، مرگ و میر ناشی از اسهال و استفراغ در نوزادان شیرخشکی ۱۰ تا ۱۵ برابر نوزادان تغذیه شده با شیر مادر بوده و یکی از دلایل این امر، وجود سلولها و فاکتورهای ایمنی در شیر مادر است.
ضریب هوشی بالای نوزادان
دکتر سعیدی اضافه کرد: در مطالعهای دیده شده که ضریب هوشی نوزادان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به نوزادان شیرخشکی، 8 واحد بیشتر است. همچنین برخی بیماریها مانند بیماریهای قلبی- عروقی، بدخیمیها، آلرژی، آسم و بیماریهایی که عمدتا با سیستم ایمنی بدن در ارتباطند در آینده نوزادان شیرمادرخوار و سنین بالاتر آنها، کمتر مشاهده میشود. علاوهبر همه این موارد، استفاده از شیر مادر برای نوزاد، مزایای روانی و عاطفی ویژهای دارد. این نوزادان از نظر عاطفی باثباتتر بوده و آرامترند.
وی میزان ایجاد اختلال و آلودگی در شیر مادر نسبت به شیر خشک، شیشه و وسایل مصنوعی را بسیار کمتر دانست و گفت: شیر مادر تمام نیازهای تغذیهای و نیاز به آب را در نوزادان تأمین میکند و بیماریهای عفونی کوتاهمدت را در سنین پایین کاهش میدهد.
دکتر سعیدی در پایان بر اساس آمار تشریح کرد: طبق آمار، ۹۸ درصد از مادران بهخوبی فرایند شیردهی انحصاری را آغاز میکنند. البته درصد کمی از مادران ممکن است به دلیل مشکلات آناتومیک سینه یا سایر مشکلات نتوانند فرزند خود را شیر دهند اما متأسفانه طبق تحقیقات آماری، 50 درصد از مادران شیرده پس از 3 یا 4 ماه اول تولد، دیگر شیردهی انحصاری نداشته و به شیر خشک و سایر مواد غذایی روی میآورند که اصلاح این امر نیاز به آموزش مادران پیش از بارداری و طی بارداری دارد تا پس از زایمان بتوانند شیردهی موفقی را تجربه کنند.